Muldvarp

Hvepse, bier og murbier:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af hvepse
FAQ om hvepse
Hvepsebo
Bisværm
Murbier
Hvepse
Hvepsestik
Apifobi
Hvepse: danske arter
Vidste du at?

Bekæmpelse af hvepse og murbier for både private og virksomheder siden 2007

Apifobi / melissofobi

Apifobi (apiphobia) eller melissofobi er angst for bier. Ord stammer fra det latinske ord ”apis” eller fra det græske ord 'melissa' hvilket betyder honningbi, og det græske ord ”phobos” hvilket betyder angst. Ordet bifobi bliver også nogle gange benyttet om frygten, men den korrekte betegnelse for diagnosen er apifobi.

Apifobi er en ufornuftig, ekstrem og virkelighedsfjern fast angstfølelse for bier eller bistik/hvepsestik. Mens det er normalt for de fleste at ønske ikke at blive stukket af en bi, er det for en med apifobi en meget mere udtalt og gennemtrængende angst. En med diagnosen reagerer meget mere ukontrolleret og panisk og bliver fuldstændig panisk bare ved synet eller snak om bier, hvepse osv. Ydermere kan apifobi skabe så meget angst, og frygt, at en person med diagnosen i ekstreme tilfælde vil ændrer hans eller hendes planer for at undgå nogen form for blotlæggelse af bier i almindelige hverdagssituationer.

En fobi er en ret almindelig form for angst diagnose, og kan blive behandlet med erkendelses-terapi, ved at bruge angstnedsættende midler og metoder. Patienten og psykologen vil finde ud af hvordan fobien først er startet, og finde ud af hvordan man kan blive fri af angsten.

Ligesom alle fobier er der ikke altid en universel bestemt grund til at en fobi for bier opstår, i stedet en unik oplevelse eller hændelse med bier der fører til udviklingen af en forbi. i nogle tilfælde kan det være en traumatisk oplevelse med bier, som så senere er blevet fortrængt eller glemt.

Symptomer på apifobi kan for eksempel være:

  • Følelser af frygt eller panik i nærheden af bier, eller når man tænker på dem.

  • Automatiske ukontrollerede reaktioner i kontakt med bier

  • Hjertebanken i nærheden af bier

  • At hyperventilere i nærheden af bier

  • Rysten i nærheden af bier

  • Ekstrem undgåelse af bier

  • At besvime i nærheden af bier

  • At svede voldsomt i nærheden af bier

  • Angstanfald

Når man lider af apifobi er det ikke kun almindelige bier man har angst for, det er også honningbier, brumbasser, humlebier, hvepse, hvepsebo, bisværme og andre flyvende dyr der stikker/bidder.

Hvis denne type for fobi ikke bliver behandlet, kan angsten kun blive værre og hindrer den diagnoserede i at leve angstfrit.

Men mange mennesker som ikke leder af et decideret fobi, har alligevel overdrevet angst for hvepse og bier. Det kan være spændende og skræmmende, når medierne skriver om ”dræber bier”. Bier stikker dog kun, hvis de føler sig truet, eller hvis deres rede er i fare. Hvepse kan være mere aggressive og irriterende, specielt i sensommer, men som udgangspunkt, stikker de heller ikke uden grund.

Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere og biller
Mosegris
Muldvarp
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben
Væggelus
Ukudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job