Muldvarp

Hvepse, bier og murbier:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af hvepse
FAQ om hvepse
Hvepsebo
Bisværm
Murbier
Hvepse
Hvepsestik
Apifobi
Hvepse: danske arter
Vidste du at?

 

 

Bekæmpelse af hvepse og murbier for både private og virksomheder siden 2007

Hvepsestik

Hvepsegift

Hovedingrediensen i hvepsegift er et specielt protein. Proteinet i giften er designet til at fremkalde en allergisk reaktion i mennesker og dyr, hvepsen stikker. Dog har forskellige hvepse forskellige proteiner i deres gift, der kan variere i styrken. Hvepsegift indeholder også komponenter såsom et acetylcholinlignende stof, histamin, serotonin og kinin. Kinin består af peptider der kan forsage langsomme muskelsammentrækninger, lavere blodtryk og aktivere en stærk reaktion fra immunforsvaret til området, hvor du er blevet stukket.

Hvepsestik vs. bistik

Gedehamse hører til brodhvepse. Brodhvepse har fået deres navn af, at hunnernes æglægningsapparat er omdannet til en brod, som står i forbindelse med en giftkirtel. Brodden bliver først og fremmest brugt til at dræbe byttet med, men også til forsvar. Hvepsene har en glat stikkebrod, og det betyder at de overlever efter at have stukket og kan stikke flere gange i træk. I modsætning til hvepsen, kan en honningbien kun stikke en eneste gang, idet den ikke kan trække brodden ud efter stikket og vil dø meget snart.

Hvepse:

Hvepse er ofte aggressive, især i slutningen af sommeren eller starten af efteråret. Frugtplukkere støder ofte på hvepse i starten af efteråret. Man kan stadig finde sløve hvepse i oktober - november. De kan være helt stille og ikke summe, det er derfor meget nemmere at komme til at træde på eller røre en.

For det meste af året, er hvepsen, det mest aggressive insekt der stikker. Stikket fra en hveps kan fremkalde anafylaksi. Hvepsen kan stikke mange gange. Hvepsen stik er også hvepsens våben i naturen, og kan bedøve andre insekter, som er en vigtig del af dens føde, derfor vil den altid være i stand til at stikke, hvis det bliver nødvendigt.

Stor gedehams:

Den store gedehams (Vespa cabro) er større end normale hvepse, og har en lysere gul farve, og er også tit mere larmende med en høj summe lyd. Trods deres størrelse er de ikke ligeså aggressive som hvepsen, men når de stikker, vil mængden af den gift givet til offeret, ofte gøre det meget smertefuldt.

Giften fra almindelig gedehams (hveps) og en stor gedehams, ligner meget hinanden, og folk der er allergiske for hvepse, vil ofte også være allergiske over for den store gedehams.

Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere og biller
Mosegris
Muldvarp
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben
Væggelus
Ukudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Hvepsestik og bistik: reaktion

Hvepsegift er beslægtet med bigift og slangegift og indeholder mange forskellige stoffer. Reaktionen på et hvepsestik eller et bistik vil normalt være en kraftig opsvulmen omkring stikstedet efterfulgt af smerte og kløe, men normalt er 1-2 hvepsestik ikke farlige for de fleste mennesker, for der er små mængder gift, en enkelt hveps har. Det er meget individuelt, hvor mange stik man kan tåle. 10-15 stik kan medføre feber, men er stadig ikke livstruende for ikke-allergiske mennesker.

Enkelte mennesker er så overfølsomme overfor denne gift, at et enkelt stik kan være livstruende. I sjældne tilfælde har gedehamsens stik uden omgående lægebehandling haft dødelige udgang. Gedehamsen menes at være Danmarks farligste dyr, fordi dens stik forårsager flest dødsfald.

Stik i halsen kan også give alvorlige komplikationer hos ikke-allergiske mennesker, da den kan føre til opsvulmning af slimhinderne og som resultat i åndedrætsbesvær.

Et enkelt hvepsestik hos ikke-allergiske mennesker kræver ikke speciel behandling, men kan lempes lidt med alkohol eller lokalbedøvende salve, som fås på apoteket. Er der tale om mange stik, eller følger man sig utilpas med kvalme, svimmelhed, hovedpine, mavekramper, bør man straks kontakte lægen eller tilkalde ambulancen

Kæledyr er også følsomme over for hvepsegift og bigift. Hundenes og kattenes naturlig nysgerrighed og jagtinstinkt kan føre til hvepseangreb og medføre alvorlige konsekvenser. Et par hvepsestik er normalt ikke særlig farlige for et stort dyr, men for små katte eller hunde kan et enkelt hvepsestik fremkalde kvalme, shock tilstand og i nogle tilfælde være direkte livstruende.

Hvepsestik: hvornår risikoen er størst

Det meste af sommeren har gedehamsene meget travlt. Det er sjældent, at hvepse der er på jagt efter insekter i haven, vil stikke, hvis man bare opfører sig roligt og lader være med at løbe væk eller slå efter hvepsene. Den største risiko for at blive stukket af en hveps opstår hvis man kommer for tæt på hvepseboet og specielt hvis man prøver at slå hvepseboet ned.

I sensommeren bliver hvepseboet større, og hvepsene begynder at være mere aggressive. Specielle 'vagt-hvepse' overvåger boet hele tiden, og de går stræks i angreb hvis de mener at boet er truet udefra.

I august - september går hvepseboet i opløsning, og hvepsene begynder at være ret plagsomme. Arbejderne liver nu en drivertilværelse og efterstræber havens frugter, børnenes is, sodavand og andre søde sager.

Behandling af hvepsestik:

Hvis brodden stadig sidder i huden, kan det hjælpe at fjerne den forsigtigt, så der ikke kommer mere gift ud. Lad vær med at trække den ud med fingrene, da dette kan presse mere gift ud i huden, og have den modsatte effekt. Det er bedst at enten knipse den ud med neglen, eller suge den op med en sprøjte. For det meste vil hvepse ikke efterlade deres brod, dette betyder at de kan stikke dig flere gange. Hvis det er muligt placer en pose is eller en pose frosne grøntsager på stikket. Sid eller lig helst ned, især hvis du føler dig svimmel.

Allergi over for hvepsestik og bistik

Alle kan blive allergiske over for hvepse- og bistik. Selvom det oftest er børn, der bliver udsat for insektstik, er det dem som mindst oplever alvorlige allergiske reaktioner på stik. Undersøgelser fortaget i USA viser, at det kun er et barn ud af 100, som oplever livstruende reaktioner på hvepse- eller bistik, hvor det er 3 ud af 100 af voksne.  Selvom et stik kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner, er dødsfald på grund af et stik meget sjældne, og er ofte kun hos ældre mennesker. De fleste folk overlever allergiske reaktioner fra hvepse- eller bistik, selvom de ikke får behandling, så lad vær med at gå i panik!!

Det er umuligt at forudse hvor alvorlige reaktioner du vil få, når du bliver stukket en efterfølgende gang, så vær altid varsom, når der er stikkende insekter i nærheden. Men det sker kun sjældent, at man får værre symptomer anden gang man bliver stukket.

Symptomer på hvepsestik allergi:
1. Lokale reaktioner:
Stedet du bliver stukket vil hæve, og kan hæve optil 10cm i diameter, og være der i mere end 24 timer. Resten af kropsdelen kan føles underlig, men der er ingen andre symptomer. Denne slags reaktioner ses oftere ved børn end ved voksne.

2. Milde systemiske reaktioner
Disse reaktioner kendetegnes ved hævning af huden og nellefeber på områder af huden, som ikke ligger tæt ved, hvor du er blevet stukket. Børn der oplever disse reaktioner, har ikke stor risiko for at opleve livstruende reaktioner senere i livet, som andre ville have. Hvis det dog ses ved ældre børn og voksne, kan der være risiko for fremtidige og mere alvorlige reaktioner.

3. Moderate og alvorlige systemiske reaktioner (Anafylaksi)
Nogen eller alle symptomer nedenfor kan være til stede:
• Hævninger omkring halsen og munden.
• Besvær med at synke eller snakke.
• Besvær med at trække vejret, på grund af alvorlig astma eller hævning omkring halsen.
• Nældefeber på hele kroppen, især store hævelser i huden.
• Din hud rødmer.
• Mavekramper, svimmelhed og opkastning.
• Du føler dig svag (et fald i blodtrykket)
• Du kollapser eller besvimer.

Symptomer af Anafylaksi fremkommer, fordi at stikket udløser allergi-fremkaldende stoffer i blodet, som kan påvirke hele kroppen, især vejrtrækningen og blodcirkulationen.

Allergi over for insektbid eller stik, kan blive bekræftet med en måling af allergenet igE (immunoglobulin E) i blodet. Der er ikke nogen risiko for patienten, men blodprøverne er ikke 100% pålidelige. En hudpriktest er heller ikke helt pålidelige, og kræver ofte en lille injektion under huden, med det man mistænker at man er allergisk over for. Dette kan være en smule smertefuld, men det vil ikke forårsage anafylaksi. Du kan få disse undersøgelser ved din læge.

Det er vigtigt at folk, som har risiko for at få alvorlige allergiske reaktioner, får en adrenalinsprøjte, og lære hvordan man benytter den.

Det er også vigtigt at familien til en person, der kan få allergiske reaktioner, lære at bruge en adrenalinsprøjte korrekt. Du kan få en falsk sprøjte, du kan øve dig med. Der er vigtigt at teknikkerne bliver lært fra en, der har et speciale inden for dette område. Det er også vigtigt at adrenalinsprøjten, ikke er for gammel. Allergiske folk bør altid have to doser af adrenalin på sig, da en gentagen dosis kan være nødvendig, mens man venter på at hjælpen når frem.

Ved et anafylaksi anfald:
• Brug en adrenalinsprøjte med det samme, hvis der er en i nærheden.
• Ring efter en ambulance med det samme, og sig at patienten har et anafylaksi anfald.
• Få patienten til at blive liggende og bliv ved dem. Lad dem ikke rejse sig eller gå.
• Hvis de ikke har det bedre, 5 minutter efter den første adrenalinsprøjte, giv dem endnu en indsprøjtning, hvis der er en tilgængelig.
• Selv hvis de kommer sig hurtigt, skal de stadig på hospitalet, og under observation, da der kan være forsinkede reaktioner.
• Hvis patienten har en astma inhalator, skal de bruge den EFTER indsprøjtningen, men vent ikke mere tid med den næste adrenalinsprøjte.
 
Undgå insektstik

Hvis du tror at du er allergisk over for insektstik, skal du prøve undgå at putte dig selv i fare, det kan du gøre ved hjælp af disse tips:

- Undgå at provokere bier og hvepse og komme for tæt på deres bo.

- Hav altid sko på når du er udenfor.

- Undgå at have en stærk parfume på i sommeren. Mange cremer, hårprodukter og meget make-up har tit en stærk parfume i sig. Så vær varsom hvad du køber og bruger.

- Hvis det er muligt, hold dine arme og ben dækket til. 

- Hvis en bi eller hveps kommer tæt på dig, så lad være med at prøve at dræbe insektet, men i stedet flyt dig langsomt og roligt væk. Hvis insektet lander på dig, skal du prøve at lade vær med at gå i panik, hold dig rolig og vær tålmodig. Insektet vil ofte flyve videre efter få sekunder. Vær sikker på at du ikke har krummer til at side i ansigtet, som kan interessere insektet.

- Hvis du finder mange bier eller hvepse i dit hus eller have, og tror at du har en rede nærheden, så skal du ringe til professionelle. Lad vær med at prøve at fjerne reden selv!

- Hvis du planlægger at spise udenfor, vær sikker på at der ikke er hvepse eller bier i nærheden, før du begynder at spise. Det er bedre at spise sin picnic indenfor, end at risikere at blive stukket.

- Mad tiltrækker insekter. Så når du er udenfor, prøv at undgå åbne skraldespande, og hold mad tildækket. Kig altid på hvad du spiser, inden du tager en bid eller en tår at drikke, da der kan være hvepse på maden, eller i drikkevarerne. Drikkevare i kartoner med sugerør er mere sikre, men hold øje med sugerøret.

Nyttige tips:
- Hav en instruktion på dig, som fortæller hvordan du skal behandles, hvis du får et allergisk anfald.
- Informer lærer/arbejdskollegaer om din insekt allergi, og den behandling der er nødvendig.
- Lad vær med at drikke af dåser (øl og sodavand), da hvepse kan kravle ind i dåsen, hvor de ikke kan ses, indtil du drikker dem.
- Undgå at gå barfodet i græs, især hvis der er kløver til stede.
- Lad vær med at samle frugt op, som er faldet ned. Du ved aldrig, hvor mange hvepse der er inden i dem.
- Få professionel hjælp, hvis du har en hvepserede i nærheden af dit hjem.

Desensibilisering:
Hvis man har allergi over for stik, kan man blive tilbudt densibilisering (at gøre dig mindre følsom). Dette involverer små indsprøjtninger af fortyndet hvepse eller bi gift, i regelmæssige mellemrum i op til tre år. Desensibilisering er en effektiv måde at reducere risikoen for en alvorligt reaktion på et stik i fremtiden. Behandlingen skal foregå på et hospital.